Ingrediënten voor de bodem:

  • 100 g amandelmeel
  • 2 eieren*
  • 30 g ahornsiroop
  • 1 el speculaaskruiden
  • *Eivrij of vegan? Vervang de eieren door een gepureerde banaan of 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 5 el water. Voeg als laatste een mespuntje bakingsoda toe met een scheutje citroensap zodat het een echte cakebodem zal worden!

Voor de vulling: De vanille laag:

  • 700 g (lactosevrije) yoghurt of kwark
  • 7 blaadjes gelatine
  • 35 g ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract of de merg van een vanille stokje

De koffie laag:

  • 200 ml koffie ik gebruikte Bocca koffie
  • 2 blaadjes gelatine of 1 gr agar agar
  • zoetmiddel naar wens
  • optioneel: 2 tl Choco Loco Green Gypsy Spices
  • Amandelschuim:
  • 150 ml amandelmelk
  • zoetmiddel naar wens
  • 1 tl tapiocameel, maïzena of arrowroot
  • 1 tl vanille-extract of het merg van een vanille stokje

Garnering:

  • 50 g pure chocolade geraspt

Overige benodigdheden:

  • Springvormadvies: 18 cm

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier.
  3. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en mix dit alles door elkaar.
  4. Proef of jouw beslag op smaak is. Schenk het beslag in de springvorm.
  5. Schuif de springvorm de oven in voor zo’n 12 a 15 minuten. Laat de Bolide afkoelen
    buiten de oven.

De vanille laag:

  1. Doe de yoghurt samen met het zoetmiddel en de vanille in een mengkom en klop dit door elkaar.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Schenk vervolgens het mengsel in de taartvorm.
  5. Zet de cheesecake in de koelkast voor zo’n 2 a 3 uur om op te stijven.

De koffie laag:

  1. Roer de koffie en het zoetmiddel door elkaar.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water.
    Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels koffie en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de koffie toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 3.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels koffie door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de overige koffie bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Schenk het mengsel over de vanille laag, wanneer deze stijf genoeg is.
  5. Zet de cheesecake weer even in de koelkast.

De amandelschuim laag:

  1. Verwarm de amandelmelk even kort of klop de amandelmelk op met een melkopschuimer (de laatste optie gebruikte ik voor een luchtig schuim) en voeg vervolgens voorzichtig het zoetmiddel en het bindmiddel toe.
  2. Blijf goed roeren zodat het mengsel niet aan zal koeken en het goedje in kan dikken.
  3. Als de taart stijf genoeg is kun je deze amandellaag met een lepel over de taart draperen.
  4. Top de taart als laatste af met geschaafde pure chocolade.